17 Ağustos 2018 Cuma

Mühendisler Dünyası

ASP.NET MVC Proje Geliştirme Ortamları

Genel olarak Microsoft tabanlı yazılım geliştirmek için en iyi platform Visual Studio olarak kabul edilir. Hatta Visual Studio ile proje geliştirmiş ve farklı dillerde programlamaya geçen çoğu yazılımcının ilk özlem duyduğu Visual Studio gibi bir IDE'dir.

Visual Studio MVC
Visual Studio
Tabi ki, bu kalitenin de bir bedeli var ve bu yüzden çoğu yazılımcı açık kaynak kodlu ve ücretsiz yazılım geliştirme platformu arayışındadır. ASP.NET MVC ile küçük projeler geliştirmek isterseniz de ücretsiz olan Community Edition işinizi görecektir. Ama bunların dışında da alternatiflerin olduğunu bilmekte fayda var.

SharpDevelop
SharpDevelop
Bunlardan en yaygın olanı ise SharpDevelop uygulamasıdır. Bu IDE küçük projeler için hemen hemen tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır. Ama yazılımın kompleks bir sistem olduğunu kavradığınız an Visual Studio ile geliştirme yöntemini seçeceksiniz. (Bunu ASP.NET MVC için söylüyorum)

Diğer ücretli alternatiflerden bir tanesi de Jet Brains firması tarafından geliştirilen Rider uygulamasıdır. Jet Brains firması aynı zamanda Java platformu için bir numara kabul edilen IntelliJ Idea uygulamasının da geliştiricisidir. Lisanlama yöntemi de lisans sunucusu üzerinden yapıldığı için çalıştığınız firmanın Jet Brains lisansı varsa bu geliştirme ortamını da tercih edebilirsiniz.

Jet Brains Rider MVC
Jet Brains Rider
Bunlarda dışında notepad++ bile tercih edebilirsiniz. Tabi ki bu editörü kullanarak bir debug süresinde Visual Studio ile projenizi bitirirsiniz....

Son olarak konuyu özetleyecek olursak:
ASP.NET MVC ile proje geliştirmek için farklı alternatifler olsa da bir uzman yorumu olarak ASP.NET MVC ile proje geliştirmek için en iyi seçeneğin Visual Studio olduğunu söylemem gerekiyor. Özellikle eğitim sürecinde eğitimin odak noktasını ASP.NET MVC üzerine yoğunlaşması açısından da bu önemli. Bunun temel nedenleri ise her iki teknolojinin de Microsoft temelli olmasıdır. 


Bu blogdaki tüm makaleler ve yazılarda Visual Studio kullanılarak anlatım yapılmıştır. Burada anlatılanları farklı platformlarda da uygulayabilirsiniz. Sonuç olarak yazılan kod aynı, ama bunun yorumlama yapısını doğru tasarlamak önemlidir. Diğer platformlar da bu anlamda sizi biraz uğraştırabilir.

Konuyla ilgili sizin farklı önerileriniz, kullandığınız ve memnun kaldığınız alternatifler varsa bunları da bizimle paylaşabilirsiniz. 

Mühendisler Dünyası

Yazar Hakkında: Mühendisler Dünyası -

Bilgisayar Mühendisiyim. Yaklaşık 10 senelik Asp.net MVC tecrübemi de bu blogda yazmaya çalışıyorum. Bu yazıların sizin için faydalı olmasını temenni ediyorum.