30 Ağustos 2018 Perşembe

Mühendisler Dünyası

MVC'de VIEW Kavramı

Bir web uygulaması sadece kullanıcılara sunulduğu zaman bir anlamı olur. Siz bir uygulamada arka tarafta çok büyük işler yapsanız bile kullanıcıya bunu yansıtamıyorsanız yaptığınız işin de bir anlamı yoktur. MVC tasarım kalıbı da kullanıcı etkileşimini VIEW katmanı üstlenir. MVC bu katmanda scaffolding özelliği ile kullanıcıların listeleme, detay görüntüleme, yeni eleman ekleme, düzenleme ve silme işlemleri de otomotik oluşturur ve böylece geliştiricilerin işlerini çok kolaylaştırır.

MVC modelinde VIEW katmanını çok iyi anlamak, belirlenmiş kurallara uymak, aynı zamanda "best ptactice" olarak kabul edilen sınırlar içerisinde projeyi geliştirebilmek önemlidir. Özellikle arayüz geliştirme olduğu için çoğunun aklı standar HTML kodlarına gitse de Asp.Net MVC teknolojisi Razor dilinin entegresi ile birlikte klasik HTML'den de uzaklaşmadan C# veya Visual Basic kullanarak kullanıcı arayüzleri geliştirmenizi sağlar. View çeşitlerinin anlatıldığı ve örnek uygulaların da yapıldığı makalelerde bunları daha net anlayacaksınız. Ama bu konuda da önemli bir kaç nokta var. Örneğin view içerisinde programlama dilini kullanarak her şeyi yapabiliyor olduğunuz bu süreçlerin hepsini view içerisinde yapabilirsiniz anlamına gelmez. MVC ile proje geliştirirken özellikle view konusunda kurallar çerçevesinde proje geliştirmek ve proje geliştirme sürecindeki "Separation Of Concern" kurallarını uygulamak projenin okunabilirliğini ve genişleyebilirliğini etkileyecektir.

MVC'de "VIEW" Kavramı

View konusunda diğer önemli noktalardan biri de verilerin arayüze iletilmesidir. Microsoft tarafından geliştirilen viewbag, viewdata, tempdata yapıları ve controller içinden model iletimi aracılığıyla view içerisine veri göndermek mümkündür. Bu yapılardan MVC tasarım kalıbında tercih edilen yöntem modellerin gönderilmesidir. MVC konusunda yeni başlayanların zorlanacağı noktalardan bir tanesi de nesne modeli dışındaki verilerin view'a gönderilmesi olacaktır. Bu konuda da ilerleyen bölümlerde viewmodels kullanımları anlatılırken değinilecektir.

View çeşitleri olan partial view, view, layoutlar ve Action Result türleri örnekleriyle temel seviye konularında anlatılacaktır. Bu makaledeki temel amacım view konusunun temellerini anlamanız ve konuyla ilgili giriş seviyesinde bilgiye sahip olmanızdır. Bu anlamda controller view ve model bağlantısının doğru anlaşılması önemlidir. Bundan sonraki makalede controller kavramı anlatılacak ve bu bağlantının kafanızda daha iyi oturmasına yardımcı olacaktır. Bu yüzden bu makaleden sonra devam eden "MVC'de "CONTROLLER" Kavramı" makalesiyle konuya devam etmenizi öneriyorum. Bu makaleye geçmeden önce "MVC Nedir?" makalesini okumadıysanız mutlaka okumanızı tavsiye ederim.

Mühendisler Dünyası

Yazar Hakkında: Mühendisler Dünyası -

Bilgisayar Mühendisiyim. Yaklaşık 10 senelik Asp.net MVC tecrübemi de bu blogda yazmaya çalışıyorum. Bu yazıların sizin için faydalı olmasını temenni ediyorum.