23 Ağustos 2018 Perşembe

Mühendisler Dünyası

Asp.Net MVC Proje Yapısını Tanıyalım

Bir önceki yazıda Visual Studio ile yeni Asp.Net MVC projesinin nasıl oluşturulduğunu resimlerle desteklenmiş bir şekilde açıklayarak anlatmıştım. Bu bölümde ise artık MVC konusunda giriş yapabilmek açısından proje altyapısını inceleyeceğiz. Bir önceki makalede de bahsettiğim gibi Asp.Net MVC konusuna yeni başladıysanız öncelikle projede yer alan klasörleri ve sınıfları tek tek açarak görsel bir fikir olması için incelemenizi tavsiye etmiştim. Eğer bunu yapmadıysanız bir proje oluşturun ve Solution Explorer kısmını açarak makaleyi okumaya başlayın.


Bu makale tamamen proje yapısının incelenmesine odaklandığı için ykarıdaki proje yapısı resmini öncelikle çok iyi inceleyin. Bu makalede proje ilk oluşturulduğu zaman oluşan tüm klasör de dosyaların ne işe yaradığını açıklamaya çalışacağım. İleri seviye konularda  katmanlı mimari ile proje geliştirme sürecinde Asp.Net MVC proje yapısının nasıl tasarlanması gerektiği ile "best practice" yöntemlerin de anlatıldığı makaleye yer verilecektir.

Genel olarak Asp.Net web projeleri için başlangıç noktası Global.asax içinde yer alan Application_Start metodudur. Bu metotla birlikte projede kullanılacak özellikler ve ayarlanarak proje ayağa kaldırılır. Bu metot proje oluşturma sürecinde otomatik olarak oluşturulduğu ve gerekli eklemeler yapıldığı için başlangıç sürecede buraya müdahale etmeyeceğiz. İleri seviye konularda buraya bir çok eklemeler yapacağız. Şimdilik konuyla alakalı bu sınıfın ve metodun projenin başlatılması sırasında ilk çalışan metot olduğunu bilmeniz yeterlidir.

Projenin oluşturulma süreci ile projeye otomatik olarak eklenen diğer bir sınıf ise Startup sınıfıdır. Bu sınıf Authentication işlemleri için eklenmiş ve ileri seviye konularda inceleyeceğimiz konudur. Başlangıç için bu sınıfın partial bir sınıf olduğunu ve login işlemlerinden sonra cookie işlemlerinin ayarlandığı bir sınıf olduğunu bilmeniz yeterli. Authentication konusu incelendiğinde bu konuya detaylarıyla ele alınacaktır.

Scripts klasörü projeye eklenen ve eklenecek olan JavaScript dosyalarının bulunduğu kütüphanedir. Nuget ile projeye eklenen kütüphaneler otomatik olarak bu klasör altına eklenecektir. Genelde Asp.Net MVC ile proje geliştirme sürecinde JavaScript ile aktif kod yazılmasa da projelerinize her zaman custom.js diye bir JavaScript dosyası eklemekte ve yazacağınız kodları buraya eklemek kodlarınızın daha düzenli olmasına yardımcı olacaktır.




Mühendisler Dünyası

Yazar Hakkında: Mühendisler Dünyası -

Bilgisayar Mühendisiyim. Yaklaşık 10 senelik Asp.net MVC tecrübemi de bu blogda yazmaya çalışıyorum. Bu yazıların sizin için faydalı olmasını temenni ediyorum.