17 Ağustos 2018 Cuma

Mühendisler Dünyası

Asp.NET MVC - Yeni Proje Oluşturma (Visual Studio 2015)

Bir önceki makale olan ASP.NET MVC Proje Geliştirme Ortamları konusunda da anlatıldığı gibi bu blogda Asp.NET MVC ile proje geliştirme sürecini Visual Studio üzerinden anlatılacaktır. Bu makale de Visual Studio ile sıfırdan bir proje oluşturmayı anlatacağım. Bu makaleye başlamadan önce Visual Studio ortamında hiç proje geliştirmediyseniz en azından menülere, ekranlara, yardımcı araçlara hakim olabilmek için uygulamayı açıp biraz gezinmenizdir. Bu size uygulama geliştirme sürecinde de yardımcı olacaktır. Bu makalenin diğer bir hedefi de bir sonraki bölümde Asp.NET MVC projelerinin genel yapısını anlatabilmektir. Konunun daha iyi anlaşılması için her sürecin ekran görüntüleri ile birlikte paylaşacağım. 
Hiç zaman kaybetmeden yeni proje oluşturma sürecine geçelim.

1. Adım: Yeni Proje
File menüsünde New ve Project sekmesine tıklayın.


2. Adım: Proje Türü Seçimi ve Proje isminin belirlenmesi
Karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir. Soldaki menüden web seçip merkezi ekranda ASP.NET Web Application (.NET Framework) seçiyoruz. Bundan sonra ise belirlediğimiz proje ismini yazdıktan sonra tamam butonuna tıklayabiliriz.


3. Adım: Proje içinde yer alacak teknolojilerin seçilmesi.
Bu süreçte ise yukarıdaki MVC seçeneğine tıklıyoruz. Bu işlem otomatik olarak aşağıda yer alan MVC sekmesinin de seçilmesine neden olacaktır. Biz yukarıdaki MVC butonuna tıklayıp tamam diyoruz ve projenin oluşmasını bekliyoruz. Projeye kütüphanelerin eklenmesi bilgisayarınız performansına göre biraz sürecektir. Burada Host in Cloud seçili ise devre dışı bırakıyoruz. Change Authentication konusunu daha sonra işleyeceğimiz için şuanda bu kısma değinemeyeceğiz. Olduğu gibi bırakabilirsiniz. Add unit tests kısmı ise daha sonra işleyeceğimiz bir konu olduğu için seçili ise bunu da devre dışı bırakıyoruz.


Evet bu kadar basit Visual Studio ile yeni MVC projesi oluşturmak. Bu süreçte amacım sadece yeni projenin nasıl oluşturulduğunu anlatmak. Bu süreçten sonra Asp.NET MVC Proje Yapısını anlatıldığı makaleye geçiş yapacağız. Bundan önce oluşan projedeki sekmeleri önceden inceleyin. Zamanınınız varsa en azından on dakikanızı bu iş için ayırın. Küçük incelemeden sonra projeyi çalıştırın ve deneyin. (Visual Studio konusunda eksikleriniz varsa takıldığınız noktaları hemen internetten bulabilirsiniz) Uygulaman başlangıçta nasıl çalıştığını ve size ne gibi bir ekran vereceğini görmüş olursunuz.


Proje incelediyseniz ve projeyi çalıştırıp ekrana nasıl bir çıktı ürettiğini gördüyseniz artık Asp.NET MVC Proje Yapısının anlatıldığı makaleye geçebilirsiniz.

Mühendisler Dünyası

Yazar Hakkında: Mühendisler Dünyası -

Bilgisayar Mühendisiyim. Yaklaşık 10 senelik Asp.net MVC tecrübemi de bu blogda yazmaya çalışıyorum. Bu yazıların sizin için faydalı olmasını temenni ediyorum.