9 Eylül 2018 Pazar

Mühendisler Dünyası

MVC'de CONTROLLER Kavramı

Bir web uygulamasının en önemli görevi kullanıcıdan gelen istekleri karşılayıp uygun sonucu döndürmek veya kullanıcının yapmak istediği değişiklikleri sonuçlandırmaktır. Asp.Net MVC tasarım kalıbında da kullanıcılardan gelen HTTP isteklerini karşılayan CONTROLLER dediğimiz mekanizmadır. Controller routing mekanizması ile gelen isteğin hangi controller ve actiona yönlendirileceğine karar verir ve bu süreçten sonra asıl görevi olan modelle view arasında köprü olarak kullanıcı etkileşimini sağlar.


Action'lar ise bir anlamda asıl işi yapan metotlardır. Yani Actionların görevi model ve view arasında köprü kurarak ve iş akışlarını oluşturarak kullanıcıya view sonucunu döndürmektir. 

MVC kalıbında actionlar Action Result türünde bir nesneyi sonuç olarak döndürür.(Action Result türünde sonuç döndürmek aslında zorunlu değil. Asp.Net MVC bu konuda esneklik sağlar. Sonuç her hangi bir nesne türü de olabilir. Ama MVC kalıbının doğru uygulanması için Action Result türünde bir nesne döndürmek tercih edilen yöntemdir ve kabul görmüş en iyi yöntemdir) Tüm Action Result türlerine göre sonuçlar değişebilir. Örneğin sonucu bir json data, veya bir http hatası da olabilir. Action Result mantığının amacı ise kullanıcıya bir arayüz gösterebilmektir. Action Result konusu temel konular seviyesinde detaylı olarak incelenecektir. Bu konuların çok iyi anlaşılması için ilerleyen konularda bu konuyu çok iyi anlamanız ve projelerinizde de etkin olarak kullanmanız önem arz eden konulardan bir tanesidir.

Mühendisler Dünyası

Yazar Hakkında: Mühendisler Dünyası -

Bilgisayar Mühendisiyim. Yaklaşık 10 senelik Asp.net MVC tecrübemi de bu blogda yazmaya çalışıyorum. Bu yazıların sizin için faydalı olmasını temenni ediyorum.